1998’de yazmış Amin Maalouf Ölümcül Kimlikler’i. Kitabın orjinal adı Les Identités meurtrières. Türkçe’ye çevrilmesi ise bayaa zaman almış aslında. Ben de daha yeni okuma fırsatı buldum ve burada birkaç cümleyle bahsetme ihtiyacı hissettim bu önemli kitaptan.
Kimlik. Son dönemlerde hayatımızı oldukça meşgul etmiş bir sözcük. Çeşitli versiyonları da girdi hayatımıza, alt kimlik, üst kimlik gibi. Kimse tam olarak ne anlama geldiğini anlayamasa da bunların… İşte Maalouf bu kitabında, kimlik kavramının tüm toplumlarda neden bu kadar önemli olduğunu, kimliğin belirleyicisi öğeler olarak kabul gören ırk, milliyet, din, mezhep ve dil gibi kavramların toplumlar arasında yarattığı etkileşimleri ve ayrılmaları, mükemmel bir kuramsal mantıkla ve yerinde örneklerle anlatıyor. Dünyada kimlik kavramının yarattığı problemlere değiniyor ve insanlığın bunların üstesinden gelmek için atması gereken ama pek de atamadığı adımlara dikkat çekiyor. Kimlik sorunu nedeniyle azınlıkta kalan toplulukların sorunlarına ve bunların tarihsel gelişimine ışık tutuyor.
Son yıllarda süregelen kimlik tartışmalarının gerçek nedenlerini ve anlamını biraz daha iyi kavramak istiyorsanız, mutlaka okunmasını önereceğim bir eser Ölümcül Kimlikler.